Back to top

2025-re jelentősen emelkedhet a gáz ára

Publikálva: 2024, április 16 - 09:48
Két év alatt csaknem hárommilliárd euró. Ekkora összegre rúg az általános energiasegély számlája, amely segített megvédeni a fogyasztókat a világpiaci energiaárak hatalmas emelkedésétől.
2025-re jelentősen emelkedhet a gáz ára

A legtöbb pénzt, mintegy 1,24 milliárd eurót a háztartási gázár kompenzációjára fordították. Erre hívta fel a figyelmet jelentésében az Állami Számvevőszék (NKÚ), amely szerint az így felállított támogatási szabályok nem hatékonyak és pazarlóak.

„Ez nem a kompenzációs segélyek végösszege, hiszen az energiaszektorban idén is folytatódik a válságszabályozás, amelynek megszüntetését egyáltalán nem szabályozza a jogszabály. A kompenzációk segítettek, de ideje elgondolkodni a folytatáson”

– mutatott rá Jaroslav Ivančo, az NKÚ alelnöke.

E nagy, 2,7 milliárd eurós segélycsomag a drága energiáért még nem az a végösszeg, amelyet minden adófizető fizetni fog. A jelenlegi kormány is folytatja az általános támogatást. Még várnunk kell, hogy lássuk, összesen mennyibe kerül az energiasegély. Azonban kormányberkekből hallani olyan hangokat is, amelyek szerint az általános segélyezés véget ért, és jövő évtől már csak eseti alapon adnak segélyt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legtöbb háztartás számára megszűnik a gázártámogatás. Ami a villamos energia árát illeti, a Szlovák Villamos Művekkel jóváhagyott memorandumtól azt várják, hogy segít alacsonyabban tartani az áram árat. A drága energiatámogatások megszüntetése is része kell, hogy legyen a konszolidációs csomagnak, amely jövőre a bruttó hazai termék egy százalékának megfelelő megtakarítást hoz, ami nagyjából 1,4 milliárd euró.

Az már most látható, hogy 2025-ben a magasabb energiaárak utolérnek bennünket, és a magasabb energiaszámlák mellett nem kap segélyt  minden háztartás. Egyelőre nem világos, hogy pontosan a háztartások mely csoportjának kívánnak  segélyt nyújtani. A Pravda napilap által megkeresett energetikai elemzők kiszámolták, hogy az egyes háztartások mennyivel magasabb energiaszámlákat fognak fizetni jövőre. Mivel az eredményül kapott energiaszámlák alapjául szolgáló referencia-időszak még folyamatban van, ezek csak előzetes becslések, amelyek a piaci áraktól és egyéb díjaktól függően eltérhetnek a keletkező energiaszámláktól.

A gázszámlák emelkedése

A Hálózati Iparágak Szabályozási Hivatala (ÚRSO) határozataival szemben elsőbbséget élvező kormányrendelet hatására tavaly befagyasztották a háztartások energiaárait. A válságszabályozás kormányrendelet formájában 2024-ben is folytatódik. Ez azt jelenti, hogy a segélynyújtás módja az idei évre nem változott. A befagyasztott energiaárak felszabadítása esetén ismét az ÚRSO által meghatározott szabályozott árak lépnek életbe. Ennek jövő évtől kell megtörténnie.

A jövő évi szabályozott gázárak meghatározásakor a kulcs az ún. referencia-időszak, amely hatással van a 2025. évi lakossági gáz ebből eredő árára. A referencia-időszak a 2023. október 1-től 2024. szeptember végéig tartó 12 hónapos időszak, ami még tart. Így nagyjából a referencia-időszak felénél járunk. Ősszel árjavaslatokat nyújtanak be, amelyek figyelembe veszik a piacok ezen időszak árait.

Ján Pišta, a JPX vállalat energetikai elemzője rámutat, hogy jelenleg a gáz átlagos ára 37,71 euró/megawattóra szinten lenne. Emlékeztet arra, hogy a 2021-es, vagyis az energiaválság előtti gázárakat 21,56 eurós megawattóránkénti árból vezették le. Az elmúlt három évben mérsékelten és kontrolláltan emelkedett a lakossági gáz ára. Az elemző azt feltételezi, hogy ha a jelenlegi árat vennék alapul a végső árak kiszámításához, akkor azok 2025-re mintegy 20-30 százalékkal emelkednének.

Hasonló fejlődés tapasztalható a villamosenergia-árakban is, ahol a referencia-időszak is szerepet játszik. Csakúgy, mint a gáz esetében, a villamos energia referencia-időszaka körülbelül félúton van. Az áram átlaga jelenleg csaknem 100 euró megawattóránként. Ján Pišta elemző a 2024-es, megawattóránkénti 61 euró feletti értéken alapuló árakat hasonlítja össze, így a jelenlegi piaci ár mintegy 62 százalékkal magasabb. Ezzel összefüggésben nem szabad megfeledkezni arról, hogy a villamos energia piaci ára a teljes villamosenergia-ár kevesebb mint felét teszi ki. Ehhez járulnak még a terjesztési díjak.

Ha ennek az árnak megfelelően határoznák meg a szabályozott árakat, akkor az áram ára is várhatóan mintegy 20-30 százalékkal emelkedik. Ján Pišta elemző ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az áram esetében van egy memorandum a Szlovák Villamos Művekkel, amely szerint 2025-re mintegy 5,5 terawattórát kellene a háztartások számára szállítaniuk megawattóránkénti 66,70 euróért.

„Ezen az áron körülbelül öt százalékkal emelkednének a végső villamosenergia-árak"

– tette hozzá.

Radovan Potočár, az energie-portal.sk portál elemzője is hasonló, több tízszázalékos áremelésekről beszél a gáz és az elektromos áram esetében. Kiemeli, hogy a végső árak egyéb díjakat is tartalmaznak, például a terjesztésért. Ez azt jelenti, hogy a végső áremelkedés kevésbé lesz jelentős.

Az előrejelzések tehát azt sugallják, hogy egyes háztartások esetében 20-30 százalékkal emelkedhetnek a gázszámlák. Ellenkezőleg, a háztartások villamosenergia-árának emelkedése jóval enyhébb szinten lesz. A memorandumnak köszönhetően a Szlovák Villamos Művek 2027-ig kedvezményes árammal látja el a háztartásokat.

Most elsősorban azon múlik a végső ár, hogyan alakul tovább az energia piaci ára. A jó hír az, hogy gyakorlatilag négy hónapja esnek az energiaárak. Az árak esését csak a világ minden tájáról érkező események állították meg, nevezetesen a folyamatban lévő ukrajnai orosz agresszió vagy a közel-keleti konfliktus.

„A trend márciusban megállt, amikor az árak hónapról hónapra emelkedtek, bár nem jelentősen. Ha a piaci árak a jelenlegi szinten stabilizálódnak, vagy csak enyhe csökkenésük folytatódik, akkor az árindexek nem érik el azt a szintet, amelyet jelenleg a háztartásokra terhelnek a nyersanyagárak”

– mondja Radovan Potočár elemző a Pravdának. Szerinte ez egyébként változatlan körülmények között és további állami beavatkozás nélkül az energia árának növekedését jelentené a háztartások számára.

Pišta azt feltételezi, hogy a megfelelő átlagos piaci árak még az indexálási időszak végén is valahol 20-30 százalék közötti végárak növekedését jelzik. „Természetesen nagyon fontos lesz az elosztási, tranzit, támogató szolgáltatások, a megújuló energiaforrások támogatása és egyebek szabályozott árai, amelyek a szabályozott árak nagyobb részét teszik ki, és amelyekről az ÚRSO az árbizonyítékok alapján dönt. a szabályozott szervezetektől" - mondja, hozzátéve, hogy ezek drágulhatnak.

Denisa Saková gazdasági miniszter jelezte a háztartások általános energiasegélyének megszüntetését. Szerinte a segítség már nem általános, hanem célzott lesz. A minisztériumban már dolgoznak ennek konkrét megtervezésén.

„Hogy szükség esetén csak azoknak tudjunk segíteni, akiknek valóban szükségük van rá, és nem támogatjuk a pozsonyi villák úszómedencéinek fűtését”

– mondta Saková.

Pišta szerint a közvetlen, célzott segítségnyújtás sokkal olcsóbb és hatékonyabb. Szerinte ott kell segélyt meghatározni, ahol a számlák meghaladják a háztartás jövedelmének egy bizonyos százalékát.

Radovan Potočár szerint az ideális megoldás az, ha kiválasztják azokat a háztartásokat, amelyek számára a drága energia valós problémát jelent. Szerinte nem az árak támogatásáról kellene beszélni, mert ez tovább csökkentené a háztartások motivációját az energiahatékonyság növelésére.

Forrás: Pravda / ma7

Ezt már olvasta?

Cookies